ДАРИ КНИГА – СПОДЕЛИ СВЯТ: една кампания на ЦМИРА и Градска библиотека „П. Хилендарски“ – Асеновград

 

Виждали ли сте кашони със стари книги, оставени до контейнерите за отпадъци?

Ние видяхме. „Трима другари“ на Ерих Мария Ремарк до „Нощем с белите коне“ на Павел Вежинов до „Съкровището в сребърното езеро“ на Карл Май до Речник на чуждите думи в българския език до Достоевски… Тъжна гледка, накара ни да се замислим.

Какво се случва с изданията, които вече не са ни нужни? Българите сме възпитани в уважение към литературата, затова ни е трудно да изхвърлим книга, но на задния ред на рафтовете в домовете ни стоят томове, на които само бършем праха. А трябва да се разделим поне с някои от тях, за да отворим място за нови…

И понеже ненужното за един много често е богатство за друг, замислихме се кой би се зарадвал на ценни стари книги.

След известно проучване научихме, че малките читалища и библиотеки в общината нямат възможност да обновяват книжния си фонд. Свързахме се с няколко от тях (НЧ „Хр. Ботев“ – кв. Долни Воден, НЧ „Н. Й. Вапцаров“ – с. Тополово, НЧ „Хр. Ботев“ – с. Избегли и др.) Те се обнадеждиха от възможността да се сдобият с допълнителни четива и споделиха с нас кои са най-търсените категории книги: ученическа литература, специализирана литература (свързана със земеделие, пчеларство, лозарство и други характерни за селата в района дейности) и любовни романи.

И това даде тласък на новата ни кампания. Най-логичният начин за провеждането ѝ бе в партньорство с Градска библиотека „П. Хилендарски“: удобно място, обичано и от любителите на книги, и от културните дейци, а през последните години и център на доброволческите инициативи в Асеновград.

Директорът на библиотеката Милена Марковска посрещна инициативата с ентусиазъм. Надяваме се така да я приемат и асеновградчани.

И така, от днес до 8 декември ви предоставяме възможност да дарите книги от личната си библиотека на културните средища в малките населени места на общината. Тъй като читалищата разполагат с ограничено пространство и струпването на книги извън търсените ще ги затрудни, събираме САМО:
– ученическа литература, 
– специализирана литература,
– любовни романи.

Донесете вашите книжни дарения в Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в работното ѝ време, а ние ще се погрижим те да заживеят втори живот в нов дом, където ще са нужни и желани.

Благодарим ви предварително от името на всички, които обичат да четат, но нямат възможност да се снабдяват с нови книги!

 

Място: градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград с работно време от понеделник до петък: 8:00 – 18:00 и събота: 9:00 – 13:00

Начало на кампанията: 16 октомври 2017

Край на кампанията: 8 декември 2017

Организатори: Център за местни инициативи и развитие – Асеновград, Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – Асеновград

Можете да следите събитието и във Фейсбук ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *