Къщички за птички, радост за деца

Проектът „Къщички за птички” се роди от естествената ни склонност да се грижим за природата. Но за да може да е наистина многофункционален, решихме да привлечем към него и деца. Искахме да участват в сглобяването и поставянето на къщички, за да ги провокираме да мислят за птиците по начин, изпълнен с обич и отговорност. А и да ги въвлечем в магията да създаваш нещо полезно със собствените си ръце.

Отново намерихме съмишленици в лицето на приятелите ни от ДГ „Дружба” в Асеновград. Снимките, които ще видите по-надолу, са от открития урок, в който имахме щастието да участваме.

Влязохме в стаите, заредени с предварително направени заготовки, материали и инструменти и готови за демонстрация. Но нашите малки домакини от трета и четвърта група ни бяха приготвили изненада – преди да започнем работата, те ни показаха колко много знаят за птиците, като отговаряха компетентно и без колебание на всички въпроси и гатанки, които учителките им зададоха. После, докато пред очите им дъските се превръщаха в дом за пернати, малчуганите отново не стояха безучастно. Следяха с жив интерес сглобяването, питаха за всичко, което правим, и искаха непременно да участват. Изредиха се търпеливо, за да може всеки един да участва в лакирането на готовите къщички. И накрая с гордост излязоха на двора, за да помагат в окачването.

Надяваме се, че малчуганите дълго ще следят как летящите им приятели се заселват и живеят в новите домове. И сме доволни, че заедно с учителките посяхме семената на грижовността и добротата.

Проектът ни обаче не свършва до тук. Предоставили сме къщички на още няколко детски градини в Асеновград, които ще повторят нашия модел и ще възпитат и други приятели на птиците. Предстои и раздаването на още къщички, за които ще ви разкажем по-нататък.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *