Как децата помогнаха на деца

Хрумването за инициатива „Деца помагат на деца” се роди спонтанно и го прегърнахме смело – харесахме възможността да покажем на децата колко е важно и приятно да си полезен. Същността на идеята беше да организираме коледни базари, в които да се продават украси, сувенири и картички, създадени от малчугани в детските градини. Разбира се, целта ни беше благородна – със събраните средства да подпомогнем функционирането на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи с увреждания в Асеновград и да зарадваме домуващите в него.

За наше щастие намеренията ни въодушевиха и екипите на ДГ „Дружба” и ДГ „Пролет” в Асеновград.

Директорките и учителките бързо организираха изработване на коледни украси по време на занятията в групите и след няколко дни първият базар беше факт.

На 8 и 9 декември фоайето на детска градина „Пролет” заприлича на магазинче за мечти – картички, свещници, кошнички, играчки за елха и всякакви украси от хартия, картон и естествени материали бяха отрупали няколко маси. Оживлението, настанало в часовете на базара, беше вълнуващо за всички и най-вече за децата, които участваха в събитието с трепет и гордост. Резултатът смая дори и нас – събраната сума само за тези няколко следобедни часа беше 410,40 лв!

На 13, 14 и 15 декември беше ред на детска градина „Дружба”. И тук малчуганите стояха гордо зад масите със своите творби,  а изработените от тях красоти се стопяваха бързо-бързо. Още първия ден повечето от сувенирите бяха изкупени, но учителките организираха изработването на нови и на следващия ден масите за базара отново бяха пълни. Удовлетворението за всички беше още по-голямо – трите следобеда донесоха цели 707,20 лв!

Междувременно приятелите ни от детски център „Дейзи”, дочули за инициативата, благородно предложиха да оставим при тях кутия за дарения и след няколко дни помощта, която ни оказаха, възлизаше на 75 лв!

Когато дойде време да решим какво точно да закупим със събраната немалка сума, решихме да проведем разговор с директора на ЦНСТ, в който разбрахме какви са най-належащите нужди на заведението. Бюджетът щеше да ни стигне да осигурим пижами, маратонки, долнища, суитчъри и подходящи играчки за всяко от единадесетте деца, настанени в Центъра. Но хубавите изненади не спираха! Когато разбраха за какво пазаруваме, от фирма „Ареал” ни продадоха пижамите и суитчърите на цени на едро, фирма „Геовест” подари по една блуза, а приятел на ЦМИРА ни предложи да използваме отстъпката му към склад за играчки. Така останаха още средства, с които осигурихме и известно количество памперси, мокри кърпи и непромокаеми чаршафи, от които ЦНСТ има ежедневна нужда.

В крайна сметка на 22 декември бяхме напълно готови да зарадваме децата и потеглихме към ЦНСТ, натоварени с купища пакетирани подаръци – по един комплект дрехи и играчки за всяко дете поотделно. Прекарахме с тях доста време, тъй като комбинирахме посещението и с още една от нашите инициативи и им подарихме жива коледна елха (за нея можете да прочетете ТУК). Въпреки че са с физически и умствени проблеми, момичетата и момчетата в дома, като всички останали деца, обичат подаръци и внимание и радостта в очите им беше вълнуваща.

Разбира се,  всичко това щеше да е невъзможно без ентусиазираната работа на директорките и учителките на ДГ „Пролет” и ДГ „Дружба”, както и без родителите на малчуганите, които подкрепиха децата в желанието им да помагат. Ще благодарим за безкористната подкрепа на детски център „Дейзи”, фирмите „Ареал” и „Геовест”. И ще си признаем – всички усмивки и на базарите, и в ЦНСТ, ни накараха да почувстваме, че тази акция е била наистина полезна и че доброто няма да изчезне, докато децата ни с такава готовност работят в името на другите.

Ако искате да се потопите и вие в атмосферата на детското добротворчество, разгледайте галерията ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *