Жива елха за децата

Проектът „Жива елха за децата” беше посветен на коледните празници. Имахме за цел да зарадваме деца в неравностойно положение – бяхме сигурни, че в днешния изкуствен свят ароматът на игличките и докосването до истинско дърво ще бъдат радост и вдъхновение за тях. Разбира се, имахме предвид наистина живи елхички в саксии, тъй като не можем да си позволим да бъдем безотговорни към природата.

Дръвчетата бяха предназначени за Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания (ЦНСТДМУ), Дневния център за деца с увреждания (ДЦДУ) и Детско отделение на МБАЛ в Асеновград. Смятахме не просто да ги подарим – искахме да превърнем украсяването на елхите в малък празник с участието на малчуганите. Затова се снабдихме и с коледни играчки за елха, както и с материали за изработване на украси.

За Детско отделение в МБАЛ решихме, че не е добра идея да събираме всички болни деца на едно място. Така че там наредихме коледното дърво сами, но малчуганите бързо усетиха какво се случва и успяхме да видим радостта в очите на някои от тях. Накрая получихме уверение, че след празниците елхата ще бъде засадена в двора на болничното заведение.

При посещението ни в  ДЦДУ имахме възможност да разгърнем целия потенциал на идеята си. Седнахме на работните маси в Центъра и заедно с децата изработвахме играчки за елха от материалите, които донесохме. Оцветявахме, лепихме, рисувахме, накичвахме и се забавлявахме на воля, а въодушевлението на момчетата и момичетата беше заразително. Накрая Центърът имаше приказна елха, а ние бяхме станали приятели и на никого не му се искаше да се разделяме. И тук ни обещаха дървото да бъде засадено в двора на заведението, за да могат децата да продължат да се грижат за него.

В последното набелязано място – ЦНСТДМУ, комбинирахме носенето на елхата с поднасянето на подаръците от акцията „Деца помагат на деца” (повече за нея прочетете ТУК). Знаехме, че домуващите не са в състояние да изработват сами украси, но бяхме донесли готови играчки и гирлянди и заедно накиприхме дръвчето. Прекарахме с тях доста време и видяхме как радостта от получените подаръци се преля в гордост от собственоръчно сътворената елха. Тръгнахме си доволни, че сме дарили още малко топлина по Коледа.

Така в рамките на няколко дни успяхме да създадем по едно вълнуващо преживяване за три групи малчугани, които със сигурност имаха нужда от по-специално внимание по това време на годината. А как изглеждаше инициативата можете да видите в галерията ни.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *