Коледата възможна

 


Идеята да направим нещо за мъжете в Дома за възрастни хора с физически увреждания (ДВХФУ) в Асеновград се появи логично, когато се замислихме къде в града ни има хора, на които им липсват най-важните (особено през декември) неща – внимание и усещане за празник. След задължителните предварителни разговори с директорката на Дома, насрочихме дата 17 декември и се захванахме за работа.

Идеите валяха една след друга, както и желаещите да помагат в инициативата. В крайна сметка успяхме да организираме истинско малко тържество: шампанско и баница с късмети; късметчета за баницата, подготвени от Дани Георгиева; специални сладки, изработени от Мариела Кърлева; две торти от нашия екип и коледен венец за украса от Лидия Чукова.

Но храната на трапезата далеч не беше всичко, което искахме и успяхме да подарим. Актьорите от асеновградската Театрална работилница за мечти с ръководител Изабела Шопова не чакаха да ги убеждаваме да изнесат благотворително представление и празненството започна с пиесата на Марин Маринов „Лятна бирария”. Ролите бяха изпълнени от Христо Николов, Илия Николов, Жанета Гюзелджова, Анастасия Павлова, Лили Станчева, Юлиян Димитров, Ивайло Симеонов и Галя Маринова. И гостите, и домакините се забавляваха на колоритните сцени искрено, шумно и от сърце. Едва по-късно научихме, че всъщност много от домуващите са гледали постановка на живо за пръв път през живота си.

Неочаквано емоционално беше и последвалото раздаване на коледни картички, изработени от тридесет дечица на възраст между 5 и 11 години. С помощта на Даниела Чехларова, Мария Желязкова и Ламбриана Форева малчуганите бяха сътворили по една картичка за всеки от мъжете и ги бяха надписали с поименни благопожелания. Милите детски думи, които четяхме на глас, разчувстваха и нас, и домуващите, и служителките от Дома.

Тъй като нямаше физическа възможност всички участници в подготовката да присъстват на самото тържество, децата създатели на картичките не дойдоха в Дома. Мъжете обаче им изпратиха бонбони в отплата и в дните след гостуването обиколихме всички малчугани, за да им предадем подаръка и да им разкажем как са зарадвали хората с увреждания. Надяваме се да запомнят този простичък урок, че обикновените прояви на внимание не струват нищо, но могат да създадат истински празник в нечие сърце.

Искаме да благодарим на всички приятели, които се включиха безкористно и ни помогнаха да направим възможна една топла и весела Коледа!

Снимки от гостуването в ДВХФУ можете да видите в галерията.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *